de roeping (mijn toelatingsopdracht)

de roeping (mijn toelatingsopdracht)

Tijdens een meeloopdag bij ArtEZ in Zwolle vorig jaar, was er een studente die mij de tip gaf om nog harder aan mijn portfolio te gaan werken. Niet dat ze überhaupt ooit iets van mijn werk had gezien, maar ze ging er automatisch vanuit dat een HAVO-leerlinge vast niet genoeg heeft. “Er kan altijd meer bij”, zei ze. En misschien heb ik die uitspraak iets te letterlijk genomen. Nu ben ik dat rare meisje met een portfolio die zo groot is dat je het in het hele huis wel een onderdeel tegen komt. En alsof ik jullie nog niet genoeg heb gespamd met mijn creaties heb ik hier weer iets!

Ik wil dus heel graag naar het St. Joost in Breda en moest daarvoor een toelatingsopdracht doen. Nadat ik mij had aangemeld op Studielink kreeg ik drie opdrachtmogelijkheden en koos voor optie 2 waarbij ik een ontmoeting tussen twee karakters moest verbeelden. Omdat ik de opleiding animatie/illustratie wil gaan doen de uitwerking natuurlijk wel aansluiten bij de opleiding. Verder had je alle vrijheid om te doen wat je wilde. Vandaag wil ik jullie graag mijn proces laten zien (dus mijn schetsboekje) en het resultaat!

Met het onderwerp ontmoeting kan je zo ontzettend veel! Daarom heb ik mijn ideeen genoteerd op deze bladzijde om ze niet te vergeten en een goed overzicht te hebben.Uiteindelijk is mijn project een combinatie van idee 1, 6 en 7 geworden.

Ik wil al heel lang een keer van het realistisch tekenen afstappen en echt wat illustratief-achtgier gaan tekenen. Ik zag dit als de perfecte mogelijkheid om dat eens uit te gaan proberen. Het was wel heel erg uit mijn comfort-zone want ik heb eigenlijk nog nooit anders getekend dat met de juiste verhoudingen enzo, maar zo zie je dat als je gewoon een beetje gaat doodlen in een tussenuur dat je dan toch wel op leuke tekeningetjes komt!

Het idee was om mijn verhaal in het schoolgebouw van de kunstacademie te laten afspelen. Dit is vroeger een klooster geweest en ik dacht, hoe cool is het als een meisje uit die tijd toelating gaat doen als non en een meisje die toelating gaat doen als kunstacademie student?! Ik heb zo veel gestruggled met het tekenen van het schoolgebouw. Het resultaat is tegelijkertijd de omslag van het boekje geworden.

Dus het plan was om een boekje te maken. Aan de ene kant het nonnetje, aan de andere kant ikke. En dat deze twee karakters elkaar precies in het midden dan tegen zouden komen. Dat is dan dus de ontmoeting!
Ik heb dus alle scènes twee keer getekend, eerst in het verleden en daarna in het heden. Om een goed overzicht te hebben, heb ik een storyboard gemaakt.

Ik hou van fel kleur gebruik!!! Voor deze opdracht heb ik het verleden (dus die van het nonnetje) een beetje in grijstinten getekend (hierboven was het nog wel in kleur, ik kwam pas later op dat idee) om het op deze manier een beetje een nostalgisch effect te geven. Het heden is wel gewoon in felle kleuren!

Ik heb het vak geschiedenis op school waardoor ik al het een en ander over het Christendom weet plus ik heb best wel veel kloosters en kerken in Europa bezocht. Toch was dit niet genoeg om het dagelijkse leven van een non van twee eeuwen terug te kunnen illustreren. Vandaar dat ik op Google naar informatie ben gaan zoeken en ook heb opgeschreven.

En dit ben ik dan haha. Ik heb een paar polaroids van mijn outfit laten maken die ik ook op de dag van de toelating (vandaag dus aaah) aan ga doen. Hiermee laat ik zien dat ik het meisje in het verhaal ben die toelating gaat doen als kunstacademie studente.

Oke, toen had ik het plan dus op papier maar het moest nog uitgewerkt worden…. Ik had echt geen idee hoe ik dit mooi kon doen dus begon maar gewoon met schetsen. Uiteindelijk kwam ik er in Photoshop achter dat het er best wel vet uitziet als ik de achtergrond gewoon in een effe kleur maakte, waardoor de (met stift en potlood gemaakte) tekeningen nog meer tot hun recht kwamen.

NOTE: Ik heb dit allemaal in vijf dagen getekend haha. Ik had bijna de deadline van de drukkerij gemist maar pfew alles is op tijd afgekomen!

Nonnen gaan vaak naar het klooster omdat ze zich geroepen voelen, las ik ergens online. Hetzelfde geldt eigenlijk ook wel voor mij, ik ga namelijk ook naar de kunstacademie omdat ik mij geroepen voel. Dit is de omslag van het boek geworden. De ene aan de ene kant en de andere aan de andere kant.

Hier gaan beide personages met hun tas vol spullen (portfolio) naar hun “toelatingsgesprek” toe. Want als non heb je dus ook een gesprekje met iemand van het klooster zodat ze erachter kunnen komen of het kloosterleven wel echt iets voor jou is.

En dan drie dagen later is de uitslag daar! (Drie is een heilig getal in het Christendom). Ja inderdaad ja, er staat toegelaten. Alsof ik er automatisch vanuit ga dat ik word toegelaten, maar dat is niet zo hoor. Als ze dit te ver vinden gaan weet ik in iedergeval dat deze school mij niet aankan. Ik zit namelijk best wel vaak met dit soort dingetjes een beetje tegen het randje. Kan dit eigenlijk wel? Ik weet het niet, maar I don’t care, ik doe het gewoon, want dit is mijn idee, en ik hou er wel van om een beetje eigenwijs te zijn haha.

Ik probeer met dit verhaal o.a. het contrast tussen het leven van een non en een kunst studente te laten zien. Hierboven zie je bijvoorbeeld dat je als non al om 4 uur ’s ochtends wordt wakker gekraaid, terwijl je als persoon uit de 21e eeuw vaak nog tot 7 a 8 uur kan slapen.

Het dagelijks leven van beide personages.

Lunch tijd! No worry, ik lunch niet bij de Maccie hoor, dit is meer gewoon om het verschil te laten zien. ^_^

En in het weekend gaan we… Naar de kerk of naar de kroeg. Even voor de duidelijkheid ik zeg niet wat beter is ofzo, het is meer gewoon om het verschil te laten zien maar ik heb echt geen mening over het Christendom of welke religie dan ook.

En dan na vijf jaar legt de non de eeuwige gelofte af terwijl ik na vier jaar hoop mijn diploma van de kunstacademie te kunnen ondertekenen.

En daar moet een mens natuurlijk even van bijkomen. Van de diploma uitreiking/professie. En waar kan je dat beter doen dan op de wc?!

En dit is het moment dat de twee figuren elkaar in het boekje tegen komen! Er zit een gat in de bladzijde precies op de plek van de spiegel waardoor ze elkaar echt aankijken.

Ik heb vandaag dus mijn toelating AAAAAAAH! Ik bid voor de kunstgoden, geloof in mijzelf en hoop dat het verhaal in dit boekje werkelijkheid wordt! Maar zoals Drake zou zeggen, misschien is het allemaal wel God’s plan als ik wel/niet word toegelaten. We zullen zien!

Liefs Myrthe

Update: Ik ben toegelaten!!!

Zie ook:

18 reacties

 1. Echt, zo’n plan van aanpak en dit alles is echt zo goed! Bij mij op school zouden ze dit ook alleen maar toejuichen als ik met zo’n boekje aankom, haha. Ik ben er zo zeker van dat jij aangenomen gaat worden, ken toch echt niet anders. En gewoon tof dat jij dingen durft te doen.

 2. Jeeeeetje wat een werk allemaal! Ziet er zo leuk uit! Heeeel leuk getekend en echt een tof verhaal! You Got Thisss!! Als ze jou niet aannemen weet ik het ook niet meer….

 3. Echt supercreatief verzonnen!
  Het idee is origineel en de tekeningen echt geweldig!!:)

  Als jij niet aangenomen word weet ik het ook niet meer..

 4. Als je hier niet mee toegelaten wordt, weet ik ook niet meer hoe het verder moet met de wereld hoor. Mijn god Myrthe, wat heb je er een enorm kunstwerk van gemaakt, wauw wauw wauw!!!

 5. Ik zie dit een dag te laat maar hoop dat het goed ging! Toen je bij het gedeelte over toegelaten kwam was ik even in de war en dacht ik dat je al toegelaten was hihi 🙂 Hopelijk hoor je het een beetje snel!

 6. WAUW!! Echt inspirerend, hoe jij dit boekje hebt gemaakt! Je bent super creatief te werk gedaan, je ideeën alleen al zijn supergoed! Hopelijk is je toelating ook goed verlopen! xxx

 7. Ik ben natuurlijk weer veel te laat op deze hype maar WOW Myrthe wat een werk! En wat is het leuk geworden!
  Als je nu niet toegelaten wordt dan weet ik het ook niet meer hoor…
  (Heb je al van ze gehoord?)

Thanks for leaving a comment! You made my day!

Copyright © 2015 - 2022 Myrthe Schuijt