edward de veroveraar

edward de veroveraar

Edward, wie is dat Myrthe? Een Brabander die je hart heeft veroverd?
Een jongen die je achterop zijn witte paard heeft genomen en
met je uit het blog wereldje is gegaloppeerd? 

Nee dat is niet waarom ik zo inactief ben op het internet. De titel van dit artikel is de titel geweest van het project waar ik vorige periode aan heb gewerkt. We kregen allemaal de opdracht om een verhaal te kiezen uit de tien opties die gegeven waren en die vervolgens te illustreren en te animeren. Ik koos “Edward de veroveraar” van Roald Dahl en vandaag wil ik het eindresultaat met jullie delen.

Het verhaal gaat over een man en een vrouw die in de jaren 50 op het platteland in Engeland wonen. De vrouw gehoorzaamt haar man altijd totdat ze op een dag een kat vindt in de tuin. Ze beweert dat het de reïncarnatie is van de muzikant Liszt en haar man verklaard haar voor gek. Op het einde verbrandt haar man de kat en moet ze zich weer aan zijn regels houden.

Ik besloot om het verhaal naar deze tijd te verplaatsen en het in India te laten afspelen. Na een heel uitgebreid onderzoek kwam ik uit op deze tiendelige illustratie reeks. Waarom India? Het oorspronkelijke verhaal kwam heel erg op mij over alsof er sprake was van onderdrukking van de vrouw. Ik heb een interesse in mensenrechten en had nog nooit onderzoek gedaan naar India en hoe de vrouwenrechten daar zijn, dus dit was een mooie kans om me daar meer in te verdiepen.

Ik besloot het dus ook in de stijl van dat land te doen en omdat ze in India luciferdoosjes verkopen met variërende illustraties erop was mijn keuze snel gemaakt! Bovendien speelt vuur een belangrijke rol in het verhaal. Hierboven zien jullie aan de hand van de luciferfoto’s hoe de vrouw in het verhaal een innerlijke vlam ontwikkeld gedurende het verhaal. Maar op het einde wordt deze ook weer gedoofd door haar man (doordat hij de kat in het vuur te gooit) en eindigt ze in zak en as.

Op elke illustratie is ook een vlam aanwezig, let maar op! Eerst heel groot, dat is wanneer de macht van de man heel groot is, dan wordt de vlam kleiner wanneer de vrouw in opstand komt maar op het einde, wanneer de kat dus in het vuur is, is de vlam weer groot.

Dit is het eerste beeld van de serie waarin het huis van het echtpaar er volgens mijn fantasie uitziet.
Alle teksten die je overigens in de illustraties ziet zijn citaten uit het verhaal zelf.

Hier kijkt de vrouw naar buiten en roept ze haar man voor het middageten. Hij is bezig met een groot vuur in de achtertuin waarin hij overbodige takken van het land verbrandt.
Ik heb de illustraties overigens met stift in combinatie met photoshop gemaakt.

Op dit punt vindt de vrouw dus de kat. Hij zit bij het vuur en ze wilt hem mee naar binnen nemen maar haar man is het er eigenlijk niet mee eens.

Toch lunchen ze uiteindelijk met z’n drieën en ontstaat er een ruzie tussen de twee.
Zoals je ziet heb ik geëxperimenteerd met verschillende composities om op deze manier de kijker zoveel mogelijk in het verhaal te betrekken.

Op dit punt gaat de man weer verder werken op het land en speelt de vrouw een stukje piano voor de kat.

Ze doet een opmerkelijke ontdekking, de kat geeft verschillende soorten reacties op de verschillende soorten muziek die ze speelt.

Daaruit concludeert ze dat het wel een reïncarnatie van de muzikant Liszt MOET zijn!

Haar man verklaart haar voor gek.

Hij verplicht haar om eten te koken en haar mond te houden.

En zo eindigt de kat dus in het vuur. (Wie ziet de subtiele silhouet van een kattenkop in de vlam? 😉 )

En dit is hoe ik het project dus uiteindelijk presenteerde, in echte luciferdoosjes samen met mijn big ass onderzoek, mijn animatie (die naar mijn mening niet goed genoeg is om hier te laten zien) en nog wat andere dingen.

Ik zit nu acht maanden op de kunstacademie, het St. Joost in Breda en volg nu sinds vier maanden de richting illustratie/animatie (hiervoor deed ik alle richtingen door elkaar). In eerste instantie dacht ik dat ik vooral naar deze school was gekomen voor het animatie gedeelte. Ik vond tekenen altijd wel leuk maar zag het meer als een aanvulling op mijn andere creatieve projecten. Dit is het eerste project waarbij het vooral om het tekenen ging en damn het was echt leuk om te doen!

Tot zover een kleine update van waar ik mee bezig ben geweest de afgelopen tijd. Ik ben nu bezig met mijn nieuwe periode en mag hopelijk/waarschijnlijk in de zomer mijn P in ontvangst nemen! Time flies! Ik heb gelukkig geen Edward in mijn leven die mijn mond snoert maar wel heel veel mensen die mij juist laten opbloeien. Of in dit geval, mijn innerlijke vlam laten wakkeren. 😉

Liefst Myrthe

Zie ook:

6 reacties

  1. Woww zo zo zo mooi getekend allemaal!! en echt een mega cool ontwerp met die luciferdoosjes! super interessant dat je zo ook meer hebt opgezocht over de situatie in india!

  2. Ha Myrthe,
    Wat mooi om je zo een beetje te volgen en te zien dat je die maatschappelijke betrokkenheid en nieuwsgierigheid blijft voeden en vormgeven. Je blijft me verrassen met wonderschone ideeën die niet bij ideeën blijven!

    Lieve groet,
    Fieke

Thanks for leaving a comment! You made my day!

Copyright © 2015 - 2022 Myrthe Schuijt