het rouwportret – animatie

het rouwportret – animatie

Er was eens, lang geleden (19e eeuw) in een land hier ver vandaan (Engeland) een koningin: Queen Victoria. Zij had samen met haar man, Prince Albert, negen kinderen en een groot kasteel ten westen van Londen, Windsor Castle. Helaas werd de queen al op vroege leeftijd weduwe, waarna ze nog lang maar absoluut niet gelukkig leefde.

Terwijl ik dit schrijf neem ik een slokje van mijn thee. Die arme Vicky, denk ik bij mezelf. Ze heeft in totaal 40 jaar lang heel intens gerouwd en sinds de dood van haar man elke dag een kopje thee naar zijn sterfkamer, the blue room, laten brengen. Volgens mijn berekeningen zijn dat 14649 theekopjes!!

Er waren eens, niet heel lang geleden (21 eeuw) in een stad hier niet heel ver vandaan (Tilburg) twee meisjes, Jesse Ceelen en Myrthe Schuijt, die het rouwproces van de Engelse vorstin in beeld hebben gebracht voor een schoolopdracht. Het proces en resultaat daarvan is te zien in deze blogpost. Veel leesplezier!

Bron: Huis Doorn

Voor schooljaar 2 aan de kunstacademie het St. Joost in Breda kregen we als laatste opdracht om een informatieve animatie te maken over een willekeurige foto uit de fotocollectie van Huis Doorn. Hierboven is de foto te zien die wij kregen.
In het midden zie je Queen Victoria met in haar hand een fotolijstje van haar overleden man. Om haar heen staan drie van haar negen kinderen. De foto is gemaakt in het jaar 1861 in the blue room in Windsor Castle.

Jesse en ik wilden allebei al heel lang iets doen met stage design en op een grote schaal een animatie maken. Ik had het vorig jaar al een beetje bij dit project uitgeprobeerd maar nu was het wel echt next level. We besloten namelijk om de kamer van de foto levensgroot na te bouwen in de keuken van het vriendje van Jesse (nog 1000 maal dank daarvoor!). Zo gezegd zo gedaan, we sloten onszelf op voor 9 dagen en werkten keihard om alles op tijd voor de deadline af te krijgen. Hierboven is een deel van het proces te zien.

Voor het project hebben we dus veel research moeten doen. Wie zijn de mensen op de foto? Wat is het verhaal achter de foto? Enzovoorts. Zo viel ons het feitje over de theekopjes het meeste op en hebben we dat als symbool gemaakt voor het obsessieve rouwen van de koningin. Uiteindelijk is het een pixelation geworden (een levensgrote stopmotion) waarin je ziet dat queen Victoria door de jaren heen thee blijft brengen naar de sterfkamer. Op de achtergrond hoor je haar kinderen discussiëren over de situatie hun moeder, hier door is de animatie uiteindelijk informatief geworden.
Uiteindelijk zijn er 40 thee kopjes in beeld te zien die symbool staan voor het 40 jaar rouwen en wanneer de stapel omvalt, vult de Blue room zich met de tranen uit de theekopjes en wordt de blue room….. Blauw!

En hierboven is dus het eindresultaat te zien! Ik ben benieuwd wat jullie er van vinden!

Om de boel uiteindelijk met de hand op het einde blauw te verven, was voor ons ook een soort van rouw proces, afscheid nemen van onze creatie. Maar ik hoop dat Queen Victoria trots op ons zou zijn! Wij zijn in ieder geval heel blij met het resultaat!

Volgen jullie Jesse al op instagram? Ze is super getalenteerd
en ik hoop nog vaker met haar te kunnen samenwerken <3

Liefs Myrthe

Zie ook:

2 reacties

Thanks for leaving a comment! You made my day!

Copyright © 2015 - 2022 Myrthe Schuijt