mijn eerste stop motion!

mijn eerste stop motion!

Het begon allemaal op een strandbed op Kreta. Het was zomervakantie en ik had de zee in mijn uitzicht en zeeën van tijd in mijn vooruitzicht. Het waaide hard en tussen alle zandkorrels door las ik het boek De Goede Zoon geschreven door Rob van Essen.
“In januari 2020 moet ik hier een animatie over gemaakt hebben”, dacht ik bij het omslaan van weer een nieuwe bladzijde.

En nu, een half jaar later heb ik weer een hoofdstukje van mijn opleiding aan de kunstacademie afgesloten: Semester 3! Met drie 9’s nog wel! En vandaag wil ik het eindresultaat en een klein beetje proces met jullie delen.

We kregen dus de opdracht om in de zomer een boek te lezen en daar een animatie over te maken. Al vanaf het begin had ik mij voorgenomen om mezelf op zoveel mogelijk gebieden uit te dagen en wilde daarom veel nieuwe technieken, stijlen en digitale software leren kennen. Ik besloot drie stukjes uit het boek te halen en ieder in zijn eigen stijl te maken. Op die manier kon ik ook meteen de contrasten tussen de verschillende gezinssituaties het beste weergeven.

Dit zijn een paar testen die ik maakte voor de eerste scene waarin een perfect jaren ’50 gezinnetje te zien is. Uiteindelijk heb ik voor rechtsboven gekozen omdat deze voor nu het beste paste bij wat ik wilde uitstralen met mijn animatie, maar alle vier zijn geïnspireerd door illustraties uit de jaren ’50.

Voor de tweede scene maakte ik een stop motion met characters. Het tweede gezin is in tegenstelling tot het eerste gezin heel streng gereformeerd en er hangt een kille sfeer.

De gezichten van de characters zijn gemaakt in een 3D programma, dat ik mijzelf de afgelopen periode heb aangeleerd. Zoals je ziet ging ik in eerste instantie uit van anatomisch “correct” hoofd, maar toen het eenmaal 3D geprint en geverfd was leek het te veel op een Barbie. Dus kreeg ik als feedback om het veel meer te versimpelen en kwam zo tot een character waar ik wel tevreden mee was.

De gezichten hebben allemaal een verschillend mondje waardoor ik de illusie kan wekken dat ze praten. Met een kliksysteem was ik in staat om ze steeds te vervangen tijdens het animeren zelf.

Vorige week vrijdag was de expo in de Verkade fabriek in Den Bosch en mijn animatie bleek te zijn gekozen voor het grote doek! Het was zo leuk om de reacties van het publiek te horen en om mijn eigen animatie op een groot scherm te zien 🙂

En nu ook op jouw scherm! Want hieronder is hij vanaf vandaag te bekijken! 🙂

Een goede zoon zal ik zelf nooit zijn, maar een goede leerling wel… Echter wil ik komende periode een paar stappen terug doen, uiteindelijk ben ik erachter gekomen dat ik vooral goed voor mezelf wil zijn: De Goede Ik.

Let me know wat jullie ervan vinden!
Liefs Myrthe

Zie ook:

7 reacties

  1. woow ik weet helemaal niet van animaties, maar dit is echt zo tof!! echt leuk dat de drie scenes heel verschillend zijn gemaakt! echt heeel tof!! je mag echt trots zijn 🙂

  2. Wat goed van je Myrthe……erg lief vind ik ook je voornemen dat jij goed wilt zijn voor jezelf. Ik ben blij voor je, hartelijke groet van Irene (ook voor Hanneke)

  3. hi leukste blog van de wereld, long time no see….. ik heb deze animatie al meerdere keren gezien maar ik wilde even zeggen hoe geweldig ik deze vind!!!!!!!!!!!!!!! <3

Thanks for leaving a comment! You made my day!

Copyright © 2015 - 2022 Myrthe Schuijt