kerstgebak in de vorm van een boomstam

kerstgebak in de vorm van een boomstam

Het is omdat ik op een Vrije School zit en zakken daar vrijwel onmogelijk is, anders was ik sowieso gezakt voor het vak Frans. Met deze taal heb ik een absolute HAAT-relatie en ik telde de lessen af tot ik het eindelijk mocht laten vallen. Nu, een half jaar nadat ik het voorgoed uit mijn rooster heb kunnen weg strepen, is na drie jaar Frans nog maar één woord in mijn puberend brein blijven hangen: LA BÛCHE… Ik zal de betekenis even citeren: Een kerstgebak in de vorm van een boomstam. Dit woordje was de definitieve druppel die de emmer deed overstromen.. Waarom moet ik dit woord leren?! Wat ga ik hiermee nou voor extra’s bereiken in mijn leven? Gelukkig heb ik daar inmiddels een antwoord op gevonden: Ik kan er een blogpost over schrijven!!



Oké ik had dus dit woordje met moeite in mijn kop gestampt en wist nu de betekenis alsof het een belangrijk onderdeel was uit mijn moedertaal maar stiekem werd ik ook wel nieuwsgierig naar de smaak achter dit woord! Want een boomstam als cake klikt niet alledaags, wel soms? Dus na wat gegoogle kwam ik terecht op deze website waar het recept stapsgewijs klaar stond. Hoewel wij thuis een hekel hebben aan de Franse keuken (lees: traumatische ervaringen met kikkerbilletjes en rauw gehakt) wil ik toch graag dit recept met jullie delen, want mama mia, wat was dit lekker!

Ingrediënten
Porties: 8
125 gr kristalsuiker,  4 eieren, gesplitst, 60 gr boter, zacht, 100 gr bloem, 1 theelepel bakpoeder, 1 eetlepel lauw water en een snufje zout.

Chocolade-roomglazuur:
150 gr boter, zacht, 200 gr poedersuiker, 100 gr pure chocolade, in stukjes en cacaopoeder om te bestuiven





Bereidingswijze
Voorbereiding: 45min  ›  Bereiding: 12min  ›  Klaar in:57min 
    1. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een bakplaat met opstaande rand in en bedek met bakpapier. Vet dan het papier in.
    2. Klop de eidooiers met de suiker tot het een licht en romig mengsel is. Voeg de zachte boter, bloem, bakpoeder en een eetlepel lauw water toe. Mix goed door.
    3. Klop de eiwitten met een snufje zout stijf in een schone kom en met schone kloppers. Voeg 1/3 van de geklopte eiwitten toe aan het eidooiermengsel en schep dit er voorzichtig door. Herhaal met de resterende eiwit.
    4. Schep het beslag op de bakplaat en verspreid gelijkmatig.
    5. Bak 12 minuten in de voorverwarmde oven.
    6. Haal uit de oven, laat 3 minuten staan en stort dan de cakelaag voorzichtig op een ander stuk bakpapier. Rol de cake vanaf de korte kant met het papier op.
Voor de chocolade-roomglazuur:
    1. Smelt de boter au bain marie (in een kom bovenop een pan zacht kokend water).
    2. Klop de boter in een andere kom zacht en romig. Voeg geleidelijk poedersuiker toe en mix goed door na elke toevoeging. Voeg de gesmolten chocola toe en mix door tot een glad mengsel.
Boomstam in elkaar zetten:
  1. Rol de cake voorzichtig uit. Besmeer met een dun laagje roomglazuur. Rol weer stevig op, met behulp van het papier.
  2. Snij aan een kant van de rol diagonaal een plak af, ongeveer 5cm lang aan de langste zijde. Dit wordt een tak op de boomstam.
  3. Besmeer de hele rol met roomglazuur, gebruik eventueel een paletmes om randjes in het glazuur te trekken (de schors van de boomstam).
  4. Zet het diagonale stuk cake op de cakerol, zodat het op een uitstekende tak lijkt. Bestrijk ook deze met roomglazuur.
  5. Trek lijnen in het glazuur met een vork, zodat het meer op de schors van een boom gaat lijken.
  6. Bestuif de hele boomstam met cacaopoeder. Decoreer naar wens, zoals bijvoorbeeld met besjes, paddestoel-schuimpjes, etc.



IMG_2186
IMG_2185
IMG_2213


Ik moet toegeven dat mijn kerstgebakje meer op een drol lijkt op deze foto’s, excuses daarvoor maar laat je daardoor alsjeblieft niet weerhouden het zelf te maken! Het is dan wel geen kerst meer, maar zoiets lekkers is altijd welkom op de keukentafel! Trouwens vinden jullie mijn “kerst-spatel” ook niet schattig? Helemaal blog proef en het was perfect om rond de feestdagen ook tijdens het koken alvast in de stemming te komen!


IMG_2931
IMG_1124
Ik heb in ieder geval ontzettend genoten van deze heerlijke cake (en nee ik heb hem gelukkig niet alleen opgegeten haha) en ik hoop dat ik jullie (desnoods alvast voor volgend jaar) heb kunnen verblijden met dit recept!

WAARSCHUWING: DIT RECEPT IS NIET GESCHIKT VOOR MENSEN DIE PER 1 JANUARI 00:00 UUR AAN DE SLANKE LIJN TE DOEN!!!

Hebben jullie nog iets bijzonders gemaakt afgelopen dagen?

Geniet van je dag!
♥ Liefs Myrthe

PS: Ik heb zoveel reacties gehad op mijn vorige artikel (37 reacties!!!!! WAT?!)! Wat een verrassing! Heel erg bedankt daarvoor! Doet me echt heel veel! Ik had me geen beter kerstcadeau kunnen voorstellen dan jullie hartverwarmende enthousiasme – ♥ ♥ 

Bewaren

12 reacties

  1. Hahahaha, super herkenbaar, die woorden waarvan je echt denkt: asdfhgjjk?? Deze is inderdaad wel een extreem goed voorbeeld, alhoewel dat woord nu wel tot dit recept en deze comment heeft geleid! En ik vind hem er trouwens wél als een boomstam uitzien! Ik bedoel, als ik ga gokken hoe mijn versie van deze cake eruit gaat zien, is jou versie de meest boomstammerige die ik heb gezien 🙂 (Nieuw bijvoeglijk naamwoord ontdekt. oh shit, het is nog vakantie. niet aan school denken!). Super vrolijke en kerstige foto’s Myrthe, echt weer om vrolijk van te worden! (Hahahaha, niet weer als in het weer buiten (‘t is nu redelijk koud) maar als in synoniem voor opnieuw. okay, en nu moet ik echt kappen met praten want het scroll teken komt zelfs in beeld…) Liefs!

  2. Ziet er super lekker uit, ik krijg er al helemaal zin in om het zelf te proberen! Bovendien ziet je cake er niet uit als een drol, en ziet het er juist super lekker uit. En ik als chocolade monster vind het dan vast ook heel lekker. En tot slot voor de – weet ik veel hoeveelste keer- je blog is echt geweldig leuk om te lezen en vooral de moeite waard om helemaal op de link in m’n mail te klikken 😉 xx

  3. Wat ziet de binnenkant er super gaaf uit! Hij ziet er helemaal niet uit als een drol joh gekkie. Hij is gedaan gelukt! (Ik doe het je niet na…) Wat heb je trouwens weer een geniale typische Myrthe foto in elkaar geflanst. Ik lag weer in een deuk! Ben ook erg blij voor je dat je er eindelijk achter bent gekomen waarom je dat Franse woord ook hebt moeten leren. Weer iets opgelost… Haha!

  4. Ahh i feel you, ik bedoel voor engels moesten we in de eerste een of ander woord voor een speciale soort breuk in je arm leren. WANNEER HEB JE DAT NOU WEER NODIG? Ik vind frans dan wel leuk (sorry), maar de woorden die je soms moet leren… Makes me wanna throw ma books out of the window. In het geval van la buche (weer wat geleerd) is het maar goed dat je dat woord moest leren, want gosh, dit ziet er echt lekker uit!! En ahh die eerste foto, zo leuk!! Ik hou echt van jouw gefotoshopte creaties 🙂

  5. Haha, geweldige aanleiding om deze boomstam te bakken Myrthe! Ik snap je haat-relatie trouwens helemaal, ik heb Frans ook meteen uit mijn pakket gegooid zodra het kon 🙂 Maar oh, deze ‘buche’ lijkt me eigenlijk toch wel héél lekker! Je kan hem ook heel leuk decoreren denk ik!

  6. MEGA VET!! En je taartje lijkt helemaal niet op een drol.. Myrthe toch..! Hij ziet er hartstikke echt uit. Zou hij ook drijven? Nee grapje. Die 37 reacties zijn je gegund Myrthe <3

Thanks for leaving a comment! You made my day!

Copyright © 2015 - 2020 Myrthe Schuijt

Scroll Up