Het eerste dat mijn moeder kocht, toen de gulden werd vervangen door de euro, waren krijtjes voor mij. Tekenen is er dus met de paplepel in gegoten. En niet alleen het huis hing vol met mijn creaties, ook op mijn basis- en middelbare school was creativiteit van groot belang.
Na al die jaren is die liefde voor tekenen er nog steeds. Ik zie een groot belang in het bijhouden van een schetsboek. Het is een plek waar ideeën kunnen ontstaan, waar geëxperimenteerd kan worden met materialen en technieken en waar fouten mogen worden gemaakt.
In mijn dagelijks leven word ik regelmatig geprikkeld door grappige situaties die ik op papier wil vastleggen. Hierboven zijn daar wat voorbeeldjes van te zien, de meeste schetsen zijn van maart 2020, toen corona net uitbrak en ik mijn schetsboek zag als een plek waar ik toen net opkomende pandemie een plekje kon geven.
“Inzicht volgt op zicht” las ik ooit ergens. Sindsdien schrijf ik dat vooraan in mijn schetsboeken. Het herinnerd mij eraan hoe waardevol het kan zijn om simpelweg je omgeving vast te leggen, zonder dat er meteen een conceptueel verhaal aan vast moet zitten. Juist door dit soort dagelijkse oefeningen, wordt je niet alleen beter in tekenen, maar je gaat ook hele andere dingen zien. Je bent veel meer in het moment, je ziet meer details, het is bijna meditatief. Hierboven zijn een paar van dat soort schetsen te zien. Soms zoek ik plekken op om na te tekenen, zoals musea of een onbekende stad, andere keren kom ik inspiratie gewoon in mijn eigen huis tegen!
De kunstacademie heeft een prachtige drukwerkplaats waar ik zoveel mogelijk verschillende druktechnieken heb uitgeprobeerd. Van linosnede tot riso. Ik vind belangrijk om als illustrator jezelf te blijven ontwikkelen in je stijl.
Tot slot is dit een video van een schetsboek dat ik bijhield voor mijn profielwerkstuk op de middelbare school.